• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akkoyunolcay
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905362114223
  • https://www.twitter.com/Olcay Akkoyun
  • https://www.instagram.com/olcay66akkoyun

Portreler

PORTRE - RESİM - SANAT EĞİTİMİ - OKUL ÖNCESİ SANAT ETKİNLİKLERİ 

Site Haritası

Çocuklarla Görsel Sanat Etkinlikleri

Nokta 

Tek başına boyutları olmayan bir satarım elemanıdır. Noktalar, eşit aralıklarla bir araya geldiklerinde  yüzey etkisi yaratırıken, sık ve seyrek oluşlarıyla açık-koyu etkisi, büyük ve küçük oluşlarıyla da uzak-yakın etkisi verirler. Tek boşlarına durgunluğu ifade eden noktalar çoğaldıkça dinamik ve ritmik etkiler oluştururlar. 

Boş bir  sayfada tek nokta olsa bile beyin bunu bir işaret olarak algılar ve ilişkilendirecek bir anlam ya da düzen arar. Noktalar art arda geldiklerinde çizgileri  ve bir aradayken de yüzeyi oluştururlar. Bu özelliğiyle nokta gvrsel  anlatımın en küçükbirimini oluşturur (Gezer, 2019:597). Bu durum bize noktanın tek başına boyutu olmayan bir tasarım elemanı olduğunu, bir araya geldiklerinde anlamlı hale geldiklerini gösterir. Örneğin, büyüklükleri farklı olan noktalar bir yüzeyde kullanıldığında, küçük noktalar uzakta, büyük noktalar ise küçüklere göre önde görünürler. Benzer şekilde noktaların sık ya  da seyrek oluşları da açık ve koyu etkisi yaratır. Bulundukları yüzey ile noktanın büyüklük oranı, denge arayışını ıortaya çıkartır. Noktalarını diziliş şekilleri ise, ritim, hareket ve yön duygularını meydana getirir. 

Bazı sanatçılar tarafından nokta vuruşları ile renkli ya da yalnızca siyah kullanılarak estetik eserler meyrdana geterilmiştir. 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında Fransız yeni izlenimci ressamlar tarafınıdan yaygın olarak kullanılan bir akım olan Noktacılık'ta (Puantilizm, Pointilism) bu tekniğin kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Noktacılık akımının öncüleri, Georges Seurat, Pail Signac, Camille Pissarro ve Henri Edmond Cross gösterilmektedir. 

Noktalama tekniği ile yapılmışı eskiz örneği

Çocuklarla Nokta Kavramı Üzerine Çalışmalar

Nokta ile ilgili çalışmada  öğrenciler, küçük ve büyük noktaların yan yana gelmesiyle uzak yakını olgusunu, sık seyrek dizilimleriyle de açık koyu etkisini algılayabilirler. Çok renkli çalışmalarda bazı renklerin diğerlerine göre daha canlı ve önde göründüğüne de dikkat çekilebilir. Bu ileride işlenecek olan renk ve renk perspektifi konularına küçük  bir dokunuş olabilir. 

Malzemeler: 

Beyaz resim kağıdı

Mum boya, pastel boya, renkli kuru boya kalemler ya da renkli keçeli kalemler bu çalışmada kullanılabilir. 

Bu çalışmada ve diğer bir çok çalışmada hayal güçünün herekete geçmesi için öyküleme yöntemi kullanılabilir. Aşağıda bu konuya özel bir öyküleme verilmiştir. Bu örnek kendi çalışmalarımda doğaçlama ortaya çıkmışı bir  hikayedir. 

Hikaye; Uçan Balonlar

"Büyük güzel bir parkta, güneşli harikü bir gün. Çocuklar keyifli bir şekilde oyun oynuyorlar. Arada birkaç kedi ve kuş da çocukların neşesine eşlik ediyorlar. anneler, babalar, büyük anneler ve büyük babalar banklarda oturmuş çocuklarının neşe içinde oyunlarını seyrederek aralarında sohbet ediyorlar. Bir baloncu geziyor parkını içerisinde, elinde rengarenk balonlar var. çocçuklar sarıyor etrafını ilgiyle. Bir çoçuk annesini elinden tutup sürükleyerek baloncunun yanına geliyon ve kırmızı bir balon satın alıp sevinç içinde oyun alanına, arkadaşlarının yanına dönüyor. Birkaç çocuk daha avuçlarında para ile baloncunun yanına gelip istedikleri balonları alıyorlar. Küçük bir kız çocuğu en üstteki mor benekli sarı balonu istiyor. Baloncu istenilen balonu almak için epey uğraştıktan sonra çıkartıp küçük kıza uzatıyor. beraberinde üç tane balon, balon grubundan kurtularak uçmaya başlııyor. Baloncu onları yakalamak isterken geri kalan balonları da elinden kaçırıyor. Baloncu balonlarını elinden kaçırıdığı için üzülerek balonlarının arkasından bakakalıyor.  Sonrasında dönüp çocukların bu durumdan nasıl eğlendiklerini, hoplayıp, zıpılayıp çığlıklar attıklarını görünce üzüntüsü biraz hafifliyor. Çocuklarla birlikte uzaklaşan ve giderek küçülüp nokta haline gelen balonlarını seyre dalıyor. Balonları seyrederken, ilk elinden kaçırdığı balonların çok daha küçük göründüğünü fark ediyor. Grup halinde uçan balonların uzaklaştıkça gri bir bulut gibi olduğunu, gruptan ayrılan balonlarınsa daha çabuk küçüldüklerini görüyor. En sonunda bütün balonlar gözden kaybolup gidiyorlar."

Hikayenin anlatımın sonunda öğrencilere, malzemeleri olan kağıt ve boya kalemleri verilir. Öğrencilerden baloncunun elinden kaçırdığı balonları resmetmeleri istenir. 

Takvim
Üyelik Girişi